İşte demans riskini artıran 15 faktör

admin

İngiltere’de yapılan son araştırmaya göre, alkolün kötüye kullanımı, düşük sosyoekonomik altyapıdan gelme, yalnızlık ve işitme bozukluğuna sahip olma gibi özellikler, erken başlangıçlı demans riskini önemli ölçüde artırdığı tespit edilen 15 faktör arasında yer alıyor.

Önceki araştırmalar, yaşam tarzı değişikliklerinin yaşlı insanlar arasında demans riskini azaltabileceğini bulmuş olsa da, yeni çalışmanın yazarları, bunun erken başlangıçlı demans riskinin aynı şekilde azaltılabileceğini öne süren ilk bulgu olduğunu söyledi.

Çalışma, Birleşik Krallık Biobank çalışmasının bir parçası olan 65 yaş altı 350 bin kişiyi inceledi. Exeter ve Maastricht üniversitelerinden araştırmacılar, genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere kişinin erken başlangıçlı demansa yatkınlığını nelerin etkileyebileceğini inceledi.

Düşük örgün eğitim veya düşük sosyoekonomik durum, D vitamini eksikliği, işitme bozukluğu ve depresyon gibi sağlık faktörleri ve alkolizm ve sosyal izolasyon gibi yaşam tarzı faktörleri dahil olmak üzere riski önemli ölçüde artıran 15 faktör buldular.

Maastricht Üniversitesi’nde nöroepidemiyoloji profesörü ve araştırmanın baş yazarlarından biri olan Sebastian Köhler, “İleri yaşlarda demans gelişen kişiler üzerinde yapılan araştırmalardan, bir dizi değiştirilebilir risk faktörünün olduğunu zaten biliyorduk.

“Fiziksel faktörlerin yanı sıra, kronik stres, yalnızlık ve depresyondan kaçınmak gibi zihinsel sağlık da önemli bir rol oynuyor. Bunun genç başlangıçlı demansta da belirgin olması benim için sürpriz oldu ve bu grupta da riski azaltmak için fırsatlar sunabilir.” dedi.

Yorum yapın